Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is een hypotheek die ons eigenlijk een beetje wordt opgedrongen om nog maar gebruik te kunnen blijven maken van een volledige hypotheekrenteaftrek. Dit is zo door het kabinet bepaald en indien u dus gebruik wilt kunnen blijven maken van de hypotheekrenteaftrek of in elk geval de volledige aftrek zult u hiervoor moeten kiezen. Bij andere hypotheekvormen heeft u helaas slechts recht op een gedeelte van de hypotheekrenteaftrek.

Hoe werkt de annuïteitenhypotheek?

Met een annuïteitenhypotheek bouwt u vermogen op. Dit vermogen is aan het einde van de looptijd genoeg om uw hypotheek mee af te lossen. De manier waarop het vermogen echter wordt opgebouwd is kenmerkend voor de annuïteitenhypotheek. Het is namelijk zo dat u in de beginperiode (lees: de eerste jaren) slechts weinig vermogen opbouwt. Daarentegen betaalt u in deze beginperiode wel veel hypotheekrente. Dit is niet erg, want hierdoor krijgt u ook veel terug van de belasting dankzij de hypotheekrenteaftrek.

Naarmate een annuïteitenhypotheek vordert zullen de verhoudingen tussen de premie waarmee u vermogen opbouwt en de hypotheekrente langzaam omdraaien, zodat u aan het einde van de looptijd juist veel vermogen opbouwt en nog maar weinig hypotheekrente betaalt. Wat u moet weten is dat de maandelijkse lasten elke maand hetzelfde blijven gedurende de gehele looptijd, maar dat de manier waarop de maandlasten worden samengesteld dus verandert naarmate de hypotheek zich ontwikkelt.

Laat u goed adviseren over de annuïteitenhypotheek en hoe dit zich nu precies verhoudt met de hypotheekrenteaftrek. Hypotheekrenteaftrek is ontzettend prettig om gebruik van te kunnen maken en zolang u hiertoe de mogelijkheid heeft is het wellicht prettig om dit ook te doen. Zoals gezegd kan een adviseur u hier meer over vertellen en kan deze ook vertellen in hoeverre de annuïteitenhypotheek een geschikte hypotheek is voor u.

Previous post:

Next post: