Spaarhypotheek

De spaarhypotheek is waarschijnlijk de hypotheek die het meest vaak wordt afgesloten. Dat is ook volkomen logisch, want het is een hypotheek zonder verrassend verloop. Vooraf is al bekend hoe het verloop van de hypotheek eruit zal gaan zien en dat is natuurlijk erg prettig wanneer je een hypotheek gaat afsluiten.

Hoe werkt de spaarhypotheek?

Bij de spaarhypotheek is het de bedoeling dat u vermogen gaat opbouwen. Het vermogen wordt opgebouwd op een spaarrekening. Hoe meer geld er op de spaarrekening komt, hoe sneller er verbouwen kan worden opgebouwd. Dit heeft alles te maken met de rente die ervoor zorgt dat grote bedragen vanzelfsprekend sneller stijgen omdat er met hetzelfde rentepercentage een hoger rentebedrag wordt opgebouwd. Het doel is om aan het einde van de looptijd van de hypotheek precies het bedrag te hebben gespaard om de hypotheek mee af te lossen. Dat is hoe deze constructie in elkaar zit.

Naast het deel waarmee u vermogen opbouwt betaalt u ook hypotheekrente. Het grootste deel van uw maandelijkse lasten zal bestaan uit hypotheekrente en het andere deel wordt dus gebruikt voor uw vermogen. In principe is het deel hypotheekrente weggegooid geld, want aan dit geld heeft u niks en hier bouwt u niets mee op. Maar natuurlijk hoort het er wel gewoon bij. Een hypotheek is namelijk gewoon een lening en over een lening wordt nou eenmaal rente betaalt. Dat is hier dus niet anders.

Stel dat u gaat verhuizen, dan kunt u het inmiddels opgebouwde vermogen natuurlijk gewoon meenemen naar uw volgende woning. Het is dus niet zo dat u dit geld ineens kwijt bent. Er zijn ook mensen die kiezen voor een deel spaarhypotheek en een deel aflossingsvrije hypotheek. Hier houdt het dus in dat alleen over het gedeelte van de spaarhypotheek vermogen wordt opgebouwd. Door het deel aflossingsvrije hypotheek zorgt u ervoor dat uw maandlasten lager zijn, maar ook de opbouw van vermogen zal minder worden. Op een eventuele restschuld die kan ontstaan zal dit verder geen gevolgen hebben. Hiermee bedoelen we dat het verder niet uitmaakt of u nou een volledige spaarhypotheek heeft of dat u een deels spaarhypotheek en deels aflossingsvrije hypotheek heeft. De restschuld wordt namelijk gewoon bepaald door de hoogte van de hypotheek af te trekken van de opbrengst van uw woning.

Previous post: